Δύο PPPoE adapters στο ίδιο LAN

Συζήτηση γύρω από θέματα λογισμικού
mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind ID: 320

Δύο PPPoE adapters στο ίδιο LAN

Post by mp » Thu Feb 14, 2008 8:30 pm

Σε ένα μου πελάτη έχω δύο συνδρομές ADSL. Για να μπορώ να πέρνω το πραγματικό IP στο linux router έχω ρυθμίσει και τις δύο γραμμές με RFC1483 Bridge.

Υπάρχει δυνατότητα να διαφοροποιήσω το PPPoE login σε μία από τις δύο γραμμές (user1 στο modem1 και user2 στο modem2) χωρίς να βάλω δύο κάρτες δικτύου;

Το pppoe του linux πέρνει παράμετρο το όνομα του consetrator, αλλά ακόμα και αν το βρω ποιο είναι αυτό, αν και οι δύο γραμμές είναι του ίδιου φορέα, πχ ΟΤΕ, τότε αυτό δε θα διαφοροποείται από γραμμή σε γραμμή.

Το λειτουργικό είναι linux. Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη, γιατί προσωπικά έχω κολλήσει και η εύκολη λύση της προσθήκης άλλης μίας κάρτας δικτύου δεν είναι εφικτή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

mp

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 933
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind ID: 74
Contact:

Post by grigoris » Thu Feb 14, 2008 9:53 pm

mikrotik απο την 3.4 και μετα υποστηριζει 2 pppoE.. :D

trv
486
Posts: 291
Joined: Mon Mar 12, 2007 2:47 pm
PWMN Wind ID: 0

Post by trv » Thu Feb 14, 2008 9:59 pm

grigoris: κατα ποιον τροπο υποστηριζει 2 pppoe?

Επεκταση αυτου που ρωταει ο mp:

Εστω οτι εχουμε 1 switch με πανω του 2 modem (bridge λειτουργια) και 2 υπολογιστες (ή mikrotικια)

Ερωτησεις (για το mikrotik)

:arrow: 1) Μπορουμε να σηκωσουμε 1 pppoe session στο modem της ΕΠΙΛΟΓΗΣ μας? Δηλαδη το pc1 να το σηκωνει τη συνδεση παντα μεσω του modem A.

:arrow: 2) Μπορουμε ταυτοχρονα το pc1 να σηκωνει συνδεση παντα στο modem A και το pc2 παντα στο modem B ?

:arrow: 3) Μπορουμε απο το pc1 να σηκωσουμε ταυτοχρονα 2 pppoe sessions, ενα στο καθε modem? (4)Μπορουμε το καθε session να το σηκωνουμε παντα σε συγκεκριμενο modem?


Τα 2 πρωτα τα εχω ψαξει, σε linux γινονται, σε windows 2000 δεν γινονται.

Για τα 3 και 4 δεν εχω ιδεα, οπως και για αλλα συστηματα.

Θα με ενδιεφερε να δω αν γινεται εστω ενα απο αυτα με mikrotik που υποστηριζεις :)


[ Παντα με 1 καρτα δικτου σε καθε pc και ολα τα μηχανηματα σε 1 switch ]

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 933
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind ID: 74
Contact:

Post by grigoris » Thu Feb 14, 2008 10:22 pm

Εγω το 3 εχω στο μυαλο μου.. Εχεις ενα pc με τρεις καρτες δικτυου, μια παει στο καθε modem και η τριτη στο switch. Η καλυτερη λυση!
Δεν μπορω να απαντησω με σιγουρια αν θα παιξουν ολα πανω στο switch, αλλα γιατι οχι..?

Και πριν εκανα ενα λαθος.. και παλιοτερα σηκωνε 2 pppoE. Απλα η 3 εκδοση πλεον υποστηριζει 2 pppoE απο τον ιδιο ISP και με ιδιο gateway :!:

Ολα τα υπολοιπα (γιατι υποψιαζομαι οτι το πας στο να δρομολογεις/εξυπηρετεις διαφορετικο traffic απο καθε συνδεση) ειναι θεμα QoS και φιλτρων με μετρια δυσκολια.. :?

trv
486
Posts: 291
Joined: Mon Mar 12, 2007 2:47 pm
PWMN Wind ID: 0

Post by trv » Thu Feb 14, 2008 10:34 pm

Μιλαμε για 1 καρτα δικτυου, και την δυνατοτητα να σηκωσεις pppoe session σε συγκεκριμενο modem.

Παραδειγμα σε σπιτι φιλου μου:

2 διαμερισματα το ενα διπλα στο αλλο, ο καθε ενας με την dsl του. Η dslA ηταν 2mbit, η dslΒ ηταν 768kbit.

Ο καθε ενας ενα switch στο σπιτι του, και το pc του καθε ενα συνδεμενο στο switch του.

Και οι δυο μπαιναν μια χαρα με pppoe στο ιντερνετ απο τους υπολογιστες τους.


Μεχρι που... αποφασισαν να κανουν τοπικο λαν, και εριξαν ενα καλωδιο απο το ενα switch στο αλλο!

Τι εγινε τοτε?

Το pcA σηκωνε pppoe ειτε στο μοντεμΒ ειτε στο μοντεμ Α, και το pcB τα ιδια.

Κοινως μπαχαλο, εμπαινε ο ενας μετη γραμμη του αλλου, η δεν ηξεραν τι γινοταν!

Ε, με winxp και win2000 που ειχαν, δεν υπηρχε κατι που να μπορουσαν να κανουν.

Με linux θα μπορουσαν να ορισουν μεσω ποιου modem γινεται το pppoe session.

Με mikrotik θα μπορουσαν?

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 933
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind ID: 74
Contact:

Post by grigoris » Thu Feb 14, 2008 11:13 pm

Για την μια καρτα δεν μπορω να σου απαντησω με σιγουρια για τον απλουστατο λογο οτι δεν το εχω δοκιμασει! Ουτως η αλλως αν υποτεθει οτι βαζουν miktotik θα πρεπει να διαθεσουν και ενα τριτο pcακι οποτε ειναι τοσο θεμα να μπουν δυο eth??? Η μια θα πηγαινει στο ενα switch και η αλλη στο αλλο! Και διαφορετικο subnet για καλυτερο management. Μοναδικο μειονεκτημα οτι το lan traffic θα επιβαρυνει το mikrotik, αλλα θα ειναι αισθητο μονο αν χρησιμοποιηθει κανενας ΡΙΙ ας πουμε..

Btw, το πηραμε μονοτερμα.. :lol:

User avatar
tweety
486
Posts: 275
Joined: Sat Mar 10, 2007 2:33 am
PWMN Wind ID: 101

Post by tweety » Fri Feb 15, 2008 6:02 am

Θα δώσει τίποτα ο πελάτης ? :twisted:
Image

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind ID: 95
Location: Rio

Post by sf1n4k1 » Fri Feb 15, 2008 9:52 am

Διπλές ip σκεφτήκατε ποτέ?Άλλη ip για το modem του καθενός και κοινό ip-range για το LAN:-)

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind ID: 320

Post by mp » Fri Feb 15, 2008 10:14 am

Αν διαβάζατε το αρχικό post πριν απαντήσετε, θα βλέπατε ότι σαφώς και ξέρω πως γίνεται με δύο κάρτες δικτύου. Με μία κάρτα δικτύου ρωτάω, και ο λόγος είναι πως ο router δεν έχει και δε μπορεί να πάρει άλλη κάρτα δικτύου. Μέχρι σήμερα το ένα modem ήταν usb και το άλλο ethernet οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα. Αλλά πλέον επειδή η δεύτερη ADSL έγινε και αυτή ADSL2+ το παλιό USB modem δε κάνει.

Διπλές IPS δε λύνουν το πρόβλημα γιατί το PPPoE πακέτο δεν κοιτάζει ips, γίνεται broadcast στο LAN.

@trv: Δεν εξηγείς λίγο πως έκανες τα 1 και 2; Και ίσως μπορέσω να το επεκτείνω στα 3 και 4. Αυτό που εγώ θέλω είναι το 4.

@tweety: Δουλειά είναι, πληρώνομαι από τον πελάτη, και άρα μπορώ να πληρώσω κάποιον που μπορεί να μου δώσει λύση σε αυτό το θέμα.

mp

ianos
Intel 80286
Posts: 86
Joined: Thu Mar 08, 2007 2:13 pm
PWMN Wind ID: 18

Post by ianos » Fri Feb 15, 2008 10:31 am

Ισώς να δουλεύει αν τα δύο modems ήταν πάνω σε ένα managed switch σε διαφορετικά vlans και πάνω στην κάρτα του router είχες δημιουργήσει αντίστοιχα subinterfases.

Eπίσης σίγουρα θα δούλευε με ένα managed switch αν τα modems σου υποστηρίζουν half-bridged mode όπου κάνουν αυτά το auth του ppp & μέσω dhcp περνάνε την πραγματική ip στο interface του δρομολογητή με το οποίο συνδέονται (προφανός back to back). To conifuration αυτό το έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν με 1 γραμμή και δούλευε μια χαρά και σίγουρα θα δουλεύει και με 2 η περισσότερες γράμμές.

Ianos
We are the Borg

Resistance is futile

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind ID: 320

Post by mp » Fri Feb 15, 2008 10:35 am

Το πρώτο θα δούλευε αλλά δεν έχω managed switch, και η αγορά του μόνο και μόνο για αυτό το θέμα είναι μάλλον υπερβολή.

Για το 2, πες μου πια modem το κάνουν. Ίσως αγοράσω δύο τέτοια modem.

mp

ianos
Intel 80286
Posts: 86
Joined: Thu Mar 08, 2007 2:13 pm
PWMN Wind ID: 18

Post by ianos » Fri Feb 15, 2008 10:41 am

Και για το 2 θές managed switch αφού έχεις 1 μόνο ethernet στο μηχάνημα. Modem το κάνει σίγουρα το 9106 της usr και κάποια jetspeed νομίζω το 520. Σίγουρα δε το κάνουν τα zyxel αυτό τουλ όσα έχω δει.

Ianos
We are the Borg

Resistance is futile

trv
486
Posts: 291
Joined: Mon Mar 12, 2007 2:47 pm
PWMN Wind ID: 0

Post by trv » Fri Feb 15, 2008 1:34 pm

mp οταν το ειχα κανει εγω, το ειχα κανει με τον τροπο που γραφεις στην αρχη.

Ειχα διαβασει το rfc του pppoe και ειδα οτι μπορει ο pppoe client του linux να παρει ρυθμιση για τον concetrator, και αυτον τον ειχα βρει με tcpdump και ρυθμισει αναλογα.

Για την ακριβεια, ο pppoe host στελνει ενα PADI πακετο, και ο καθε concetrator απανταει με ενα PADO πακετο, και ο linux pppoe client μπορει να ρυθμιστει να συνεχιζει με αυτον που στο PADO πακετο εχει το σωστο AC-Name που μπορεις να ορισεις εσυ.

Στη συνεχεια, αν διαβασεις το man page του pppoe θα βρεις το εξης
-C ac_name
Specifies the desired access concentrator name. pppoe will only initiate sessions with the specified access concentrator. In most cases, you should not specify this option. Use it only if you know that there are multiple access concentrators.
Ελπιζω να βοηθησα :)

mp
AMD Athlon
Posts: 813
Joined: Sat Mar 10, 2007 12:51 pm
PWMN Wind ID: 320

Post by mp » Fri Feb 15, 2008 1:40 pm

Αυτό είχα και εγώ στο μυαλό μου ως μία πιθανή λύση (btw άκου tcpdump - tshark παιδί μου, κάνει και ανάλυση των πακέτων!!!).

Αλλά τι γίνεται αν και οι δύο DSL είναι στον ίδιο concentrator; (όπως πολύ φοβάμαι θα συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση;)

mp

trv
486
Posts: 291
Joined: Mon Mar 12, 2007 2:47 pm
PWMN Wind ID: 0

Post by trv » Fri Feb 15, 2008 1:54 pm

τοτε μαλλον πας με τα halfbridge που λεει ο ianos

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests