to DO list!

Γενική Συζήτηση Θεμάτων του που αφορούν το δίκτυό μας
User avatar
neoplan
Pentium IV
Posts: 1058
Joined: Mon Oct 08, 2007 10:55 pm
PWMN Wind Node ID: 188

to DO list!

Post by neoplan »

Προτάσεις για ό,τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του δικτύου και όχι μόνο...
Ας χρησιμοποιήσουμε ενιαία αρίθμηση.

Ξεκινάω με μερικά:
1. Δημιουργία Slave DNS
Ο Slave DNS θα έχει ένα πλήρες αντίγραφο του master που είναι ο 14.67 και θα απαντάει και σε ιντερνετικά domain. Θα ρυθμίζουμε στα PC μας μόνο αυτούς τους δυο server οπότε αν πέσει ο ένας θα έχουμε και pwmn & internet.
Τώρα για να παίζουν καλά τα .pwmn domain πρέπει να έχουμε ρυθμισμένο μόνο τον 14.67. Αν βάλουμε και το modem μας ή κάποιον internetiko δεν ανοίγουν πάντα τα .pwmn
Με Master και Slave (ακόμα και 2 slave) θα παίζουν πάντα και όλα
(χρειάζεται modification το script txt2bind για να μπουν όλα σε ένα zone, itmy power)

2. Ξήλωμα όλων των Mikrotik 2.9.x
Δημιουργούν πρόβλημα στο bgp

3. Μεταφορά σε ενιαίο bgp
Αρχικά για την Πελοπόννησο και στη συνέχεια και με AWMN. Σε περίπτωση που βγεί 2ο link με awmn θα χρειαστεί.
Πρέπει να γίνει αλλαγή των AS στην Κεφαλλονιά. Διαφήμιση μόνω των /24 subnet της κεφαλονιάς
Στο mswn θα γίνει η αλλαγή σύντομα.

4. Νομική υπόσταση για το pwmn
Με σύλλογο / μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Είναι ο μόνος τρόπος πιστεύω για να αναπτυχθεί το δίκτυο. Μπορούμε να επιτύχουμε:
- Διασύνδεση με Πανεπιστήμιο, Δήμο ή άλλους φορείς
- Διαφήμιση σε sites, περιοδικά
- Να μας παραχωρηθούν χώροι για δημιουργία access point.
- Δοκιμή νέων τεχνολογιών (hardware/software). Έχουμε φτιάξει ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο με άπειρα ring που μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και ερευνητικά.
Old Services by neoplan: http://proxy.pwmn || http://services.pwmn || http://clips.pwmn
http://movies.pwmn || http://dude.pwmn || http://hotspot.pwmn
other services: fakebook.pwmn, dc.pwmn, irc.pwmn, ntp.pwmn

User avatar
george
486
Posts: 352
Joined: Sun Jul 10, 2011 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 0
Contact:

Re: to DO list!

Post by george »

Πολύ σωστό σε βλέπω Neoplan ειδικά το 4 εγώ σχεδόν καθημερινά κάνω μια διαφήμιση σε ένα ράδιο για τα ελληνικά μητροπολιτικά δίκτυα γενικός θα προσπαθήσω να κάνω μια διαφήμιση και σε lepanto άμα τα καταφέρω....όσο για το
2. Ξήλωμα όλων των Mikrotik 2.9.x το βρίσκω λίγο δύσκολο σαφώς δημιουργεί πρόβλημα αλλά για κάποια Mikrotik 2.9.x μου φαίνεται ότι χρειάζεται να αγοράσεις ένα key ώστε να βάλεις μια νέα έκδοση.

User avatar
freelan
386
Posts: 195
Joined: Fri Jan 30, 2009 9:25 pm
PWMN Wind Node ID: 447

Re: to DO list!

Post by freelan »

Σιγουρα οι παλιες εκδοσεις πρεπει να παψουν να υπαρχουν γιατι σιγουρα δημιουργουν προβλημα στο routing.

Αυτο μπορει να γινει με δυο τροπους:

α. να αγορασθει νεο licence MT για να γινονται και ολα τα μελοντικα updates.

β. να γινει αναβαθμιση στην εκδοση 3.22 η οποια ειναι δοκιμασμενη σε παμπολα awmn routers χωρις τα γνωστα προβληματα της 2.9.27. Αυτο δε μπορει να γινει ανεξοδα ακομα και remote με ασφαλη διαδικασια χωρις καθολου downtime του κομβου.

Ηδη σε ενα κομβο του pwmn εγινε με απολυτη επιτυχια απο οτι ειδα.

Οσα για τα υπολοιπα ειναι σιγουρα προς τη σωστη κατευθηνση και θα εξασφαλισουν κατα ενα τροπο το μελλον και την ευημερια του δικτυου.
Η Υπερηφάνεια Δεν Θέλει Να Χρωστάει Και Ο Εγωισμός Δεν Θέλει Να Πληρώνει - Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό -

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Re: to DO list!

Post by sf1n4k1 »

Για το dns αν μπορώ να βοηθήσω υπάρχει pc για slave στο 1.1 . Με τους υπόλοιπους dns της Ελλάδας τι γίνεται?Θα κάνουν resolve οι δικοί μας τα πάντα?

2 και 3 must!

4 Έχει ήδη σηζητηθεί το θέμα με tolia,andre, nickos και εμένα στο φτερό σε ένα καφέ και παλιότερα απ όλους μας αλλά έμεινε εκεί. Θα πρέπει να γίνει μια ευρύτερη σηζήτηση με όλους. Έχει ψιλοβρεθεί απο tolia ένα καταστατικό που δε θα μας φτάσει σε επίπεδα συλλόγων (που ουσιαστικά δεν έφεραν καμία ανάπτυξη στα δίκτυα παρα μόνο κόντρες και φαγοπότι ονόματα δε λέμε αλλά είναι όλες οι κοινότητες με νομικό πρόσωπο). Προσωπικά δε θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο το δίκτυο μας να γίνει εμπορικό και οι υπηρεσίες μας να είναι πουλημένες σε εταιρίες. Ένα είδος μη κερδοσκοπικής εταιρίας με πολύ προσεγμένο καταστατικό, είναι το καλύτερο με σκοπό μόνο την ανάπτυξη του δικτύου και τπτ άλλο. Επίσης θα πρέπει να σηζητηθεί το Dytikh Ellada Wireless και όχι μόνο pwmn σε κάτι τέτοιο.

User avatar
neoplan
Pentium IV
Posts: 1058
Joined: Mon Oct 08, 2007 10:55 pm
PWMN Wind Node ID: 188

Re: to DO list!

Post by neoplan »

1. Κάθε DNS (master ή slave) θα πρέπει να κάνει resolve τα πάντα (pwmn, internet, awmn, mswn, wana etc etc)
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει σύνδεση στο internet (για να κάνει forward τα internetika) και 2-3 link με το υπόλοιπο δίκτυο για availability.
Το 1.1 είναι καλή περίπτωση.

4. Το Δυτική Ελλάδα Wireless μου φαίνεται πολύ σωστό γιατί το pwmn και κάθε κοινότητα από μόνη της είναι αρκετά αδύναμη σε σχέση με κάτι διακοινοτικό. Παράδειγμα στο dc++, άλλο να είναι 10 άτομα σε κάθε server ξεχωριστά και άλλο να είναι 50 άτομα σε έναν κοινό server.
Ίσως πρέπει να αρχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες περί καταστατικών και άλλων απαιτήσεων.
Old Services by neoplan: http://proxy.pwmn || http://services.pwmn || http://clips.pwmn
http://movies.pwmn || http://dude.pwmn || http://hotspot.pwmn
other services: fakebook.pwmn, dc.pwmn, irc.pwmn, ntp.pwmn

User avatar
sf1n4k1
Pentium IV
Posts: 2046
Joined: Thu Mar 08, 2007 9:11 am
PWMN Wind Node ID: 95
Location: Rio

Re: to DO list!

Post by sf1n4k1 »

1. Στο 1.1 έχει ίντερνετ απο 2χ24mbps :P To know how λείπει και επίσης είναι winpc αλλά τρέχει debian και redhat σε vm. Η ip όντως είναι πιασάρικη και σε λίγο καιρό θα είναι στο backbone απο 3ς μεριές. Remotes υπάρχουν..

4. Ίσως πρέπει να ανοιχτεί ένα ξεχωριστό thread και να διαφημιστεί σε όλες τις κοινότητες που απαρτίζουν τη δυτική Ελλάδα ώστε να έχουμε και να παντρέψουμε όλες τις απόψεις σε ένα νομικό πρόσωπο, που σκοπό θα έχει την ανάπτυξη του δικτύου και μόνο. Έσοδα μπορούν να υπάρξουν απο αρχικό κεφάλαιο μέχρι bannerakia σε moufospot και οι γενικές συνελέυσεις πρέπει να μπορούν να έχουν και virtual χαρακτήρα. Τα νομικά του μπορούμε να τα σηζητήσουμε όλοι προκειμένου να φτιάξουμε κάτι στα μέτρα και τη φιλοσοφία των δικτύων που απαρτίζουν την δυτική Ελλάδα ώς ώρας. Θεωρώ ότι οι περισσότερες κοινότητες συνδεδεμένες μεταξύ τους τώρα δεν έχουν σκοπό την εμπορικότητα του δικτύου όπως έχουν καταλήξει άλλες κοινότητες..αλλά την ελέυθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, τον πειραματισμό, το μεράκι και τον εθελοντισμό. Ένα νομικό πρόσωπο θα δώσει θέσεις κλειδιά για την ανάπτυξη όλης της Δυτικής Ελλάδας (ίσως ακόμα και την αξιοποίηση δικτύων Δήμων που όλοι έχουμε πληρώσει και οι Δήμοι μας αδυνατούν να συντηρήσουν ή να τους λειτουργούν) αρκεί να μη γίνουμε άλλη μια κονσέρβα καταστατικού συλλόγου που γράφτηκε το 1950 με γκρίνιες και φαγοπότια που βλέπουμε χρόνια τώρα στο wifi. Λίγη σηζήτηση θέλει και κάτι σε μη κερδοσκοπική εταιρία με πολύ μελέτη στο καταστατικό. Ελπίζω να το δούμε προσεκτικά και ζεστά όλοι.

tolias
IBM 701
Posts: 14
Joined: Wed Jul 28, 2010 3:23 am
PWMN Wind Node ID: 0

Re: to DO list!

Post by tolias »

Όπως και πολλές φορες έχουμε μιλήσει αλλα και στον καφέ που ήπιαμαι από κοντά στην πάτρα πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση θα δώσει φτερά στα δίκτυα μας. Όχι τώρα πως δεν το έχουμε... αλλα θα μας λύσει πολλά πολλά προβλήματα κα κυρίως θα μας δώσει υπόσταση. Δεν θα είμαστε πλέον κάποιοι ενοχλητικοί που γεμίζουν με κεραίες τον τόπο. Συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να αποκλειστεί η μορφή του κλασικού σωματείου-συλλόγου. Ίσως η καλύτερη μορφή είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που ναι μεν μπλέκουμε με την εφορία αλλα έχουμε απόλυτο έλεγχο στο μέλλον αυτού που πάμε να δημιουργήσουμε.Σίγουρα είναι πολλά τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε πριν κάνουμε κάτι.. Πιστεύω αν ανοιχτεί μια συζήτηση θα είναι ότι καλύτερο ώστε να θέσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να βρούμε λύσεις, και να γεννηθούν ιδέες.

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Re: to DO list!

Post by grigoris »

neoplan wrote: 1. Δημιουργία Slave DNS
ο dns πρεπει να παιξει επιτελους, αλλα μην κανουμε την botια που εχουν κανει στο mswn και τα services παιζουν μονο με dns και δεν ειναι προσβασιμες με ΙΡ!! ελεος
neoplan wrote:3. Μεταφορά σε ενιαίο bgp
για να δουμε, θα δωσει ο θεος να διορθωθει το μπαχαλο της κεφαλονιας! Χαρακτηριστικο ειναι οτι η μια ακρι(ρουδι) κανει trace το awmn, αλλα η αλλη (πυλαρος) δεν κανει! Και σαν αποτελεσμα, στο pwmn δε βλεπουμε awmn! Ελεος δευτερη φορα
neoplan wrote:4. Νομική υπόσταση για το pwmn
Η μη κερδοσκοπικη εταιρεια ειναι πολυ καλη περιπτωση, ισως και καλυτερη απο το συλλογο. Αυτο εχουν κανει στο twmn και βρηκαν την ηρεμια τους. Για παραδεισγμα, αν καποιος θελει να φυγει-ή να διωξουν- απο το ΔΣ δε χρειαζονται να ξαναγινουν εκλογες, και κατι τετοιες ευκολιες. Ισως ειναι ευκαιρια τωρα που συναντησατε ολα αυτα τα ατομα να ρωτησουμε για το καταστατικο του twmn. (αυτα τα ξερω γιατι ειχα συναντησει πριν μερικα χρονια μελος του ΔΣ του twmn στην αμαλιαδα)

User avatar
neoplan
Pentium IV
Posts: 1058
Joined: Mon Oct 08, 2007 10:55 pm
PWMN Wind Node ID: 188

Re: to DO list!

Post by neoplan »

1. Για τα site που φτιάχνω προσπαθώ να δημιουργώ ένα vhost ώστε να παίζουν και από IP
πχ το services.pwmn είναι προσβάσιμο και απο το 10.140.14.73/services
Αυτό όμως δε γίνεται πάντα γιατί μερικά site όπως το clips.pwmn έχουν σχεδιαστεί διαφορετικά και δεν παίζουν χωρίς domain.
Αν έχουμε 2-3 DNS στο δίκτυο δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Μια ιδέα που μου ήρθε τώρα είναι να φτιάξουμε μια σελίδα που θα την ανοίγει ο τελικός χρήστης και θα του λέει ποιος dns/ irc server / moufodns / dc είναι πιο κοντά ή έχει μικρότερο latency ώστε να επιλέγει αυτόν.
Old Services by neoplan: http://proxy.pwmn || http://services.pwmn || http://clips.pwmn
http://movies.pwmn || http://dude.pwmn || http://hotspot.pwmn
other services: fakebook.pwmn, dc.pwmn, irc.pwmn, ntp.pwmn

User avatar
neoplan
Pentium IV
Posts: 1058
Joined: Mon Oct 08, 2007 10:55 pm
PWMN Wind Node ID: 188

Re: to DO list!

Post by neoplan »

1. Δημιουργία Slave DNS
Ο Slave DNS θα έχει ένα πλήρες αντίγραφο του master που είναι ο 14.67 και θα απαντάει και σε ιντερνετικά domain. Θα ρυθμίζουμε στα PC μας μόνο αυτούς τους δυο server οπότε αν πέσει ο ένας θα έχουμε και pwmn & internet.
Τώρα για να παίζουν καλά τα .pwmn domain πρέπει να έχουμε ρυθμισμένο μόνο τον 14.67. Αν βάλουμε και το modem μας ή κάποιον internetiko δεν ανοίγουν πάντα τα .pwmn
Με Master και Slave (ακόμα και 2 slave) θα παίζουν πάντα και όλα
(χρειάζεται modification το script txt2bind για να μπουν όλα σε ένα zone, itmy power)
Done!
Πλέον ρυθμίζουμε στα pc/router/dhcp μας primary DNS: 10.140.14.67 και secondary: 10.140.19.209
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε ταυτόχρονα και internet και να βλέπουμε χωρίς πρόβλημα τα domain του pwmn, του awmn κλπ
Old Services by neoplan: http://proxy.pwmn || http://services.pwmn || http://clips.pwmn
http://movies.pwmn || http://dude.pwmn || http://hotspot.pwmn
other services: fakebook.pwmn, dc.pwmn, irc.pwmn, ntp.pwmn

User avatar
freelan
386
Posts: 195
Joined: Fri Jan 30, 2009 9:25 pm
PWMN Wind Node ID: 447

Re: to DO list!

Post by freelan »

Ακομα ενα μπραβο σε σενα Φωτη αλλα και σε καθε εναν που προσφερει υπηρεσειες και γνωσεις εδω στο pwmn.
Eνας εφεδρικος dns ελειπε και σιγουρα ηρθε και βρησκει το δικτυο στη καλυτερη του φαση.
Η Υπερηφάνεια Δεν Θέλει Να Χρωστάει Και Ο Εγωισμός Δεν Θέλει Να Πληρώνει - Φρανσουά Ντε Λα Ροσφουκό -

User avatar
neoplan
Pentium IV
Posts: 1058
Joined: Mon Oct 08, 2007 10:55 pm
PWMN Wind Node ID: 188

Re: to DO list!

Post by neoplan »

τα credits πάνε στον itmy που έστησε τη moufo-σουίτα
Old Services by neoplan: http://proxy.pwmn || http://services.pwmn || http://clips.pwmn
http://movies.pwmn || http://dude.pwmn || http://hotspot.pwmn
other services: fakebook.pwmn, dc.pwmn, irc.pwmn, ntp.pwmn

tolias
IBM 701
Posts: 14
Joined: Wed Jul 28, 2010 3:23 am
PWMN Wind Node ID: 0

Re: to DO list!

Post by tolias »

το θέμα για μια οργάνωση με νομική υπόσταση το παρατήσαμε??? γιατί??

User avatar
grigoris
AMD Athlon
Posts: 951
Joined: Mon Mar 12, 2007 12:25 pm
PWMN Wind Node ID: 74
Contact:

Re: to DO list!

Post by grigoris »

εδω παρατησαμε το bgp.. φτιαχτο ρε τολιαααααααααααααα

tolias
IBM 701
Posts: 14
Joined: Wed Jul 28, 2010 3:23 am
PWMN Wind Node ID: 0

Re: to DO list!

Post by tolias »

άλλο το ένα και άλλο το άλλο Grigori . Για το BGP έδωσα απάντηση πιο κάτω....

Post Reply