DSL review - Tellas Zisto - Altec Jetpack
DSL review - Tellas Zisto - Altec Jetpack
Εδώ και λίγο καιρό χρησιμοποιώ για τις ADSL συνδέσεις μου το εναλλακτικό δίκτυο της Tellas αλλά και το Altec Jetpack Megabit, πάνω από ΑΡΥΣ.
Η Tellas δίνει ταχύτητα 12000/1024 και στη δική μου απόσταση από το κέντρο πετυχαίνει οριακά αυτή ακριβώς την ταχύτητα. Το SNR Margin πέφτει ως τα 5db και αυτό προκαλεί 1-2 disconnects την ημέρα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να κλείδωνε λίγο χαμηλότερα (πχ 10500) ώστε να είναι 100% σταθερό.
Στο tellas zisto packet rate limit και λοιπά φαιδρά που υπάρχουν στο ΑΡΥΣ ADSL δίκτυο δεν υφίστανται. Η ταχύτητα κατεβάσματος φτάνει μέχρι και τα 1270KB/sec ενώ σε upload αγγίζει τα 110KB/sec. Η διαχείριση της "συμφόρησης" γίνεται με per-connection rate limit, που σημαίνει πως σε ένα single socket connection μη περιμένετε να δείτε μεγάλες ταχύτητες. Επίσης ένα μικρό πρόβλημα είναι το σχετικά μεγάλο idle ping (30ms με επόμενο hop). Δεν έχω παρατηρήσει κανενός είδους layer 7 filtering/shaping.
Τα άσχημα έχουν να κάνουν με τα μέχρι στιγμής 3 μακρόχρονα downtimes (μερικές ώρες το καθένα) λόγω προβλημάτων με το BRAS. Επίσης το να βρεις τεχνικό στο 13800 όταν έχεις πρόβλημα ισοδυναμεί περίπου με το να κερδίσεις το jocker.
Η τιμή πλέον έχει πέσει στα 22,90 το μήνα (Tellas Zisto DSL) και περιλαμβάνει φυσικά και την τηλεφωνική γραμμή, χωρίς δωρεάν χρόνο ομιλίας.
Tο altec jetpack megabit με τιμή 69 ευρώ για 5 μήνες και 20 ευρώ από κει και μετά είναι η πιο φτηνή λύση αν η επιλογή σας είναι το ΑΡΥΣ. Δίνει ταχύτητα μέχρι 24mbit (όσο συγχρονίζει το modem). Σε εμένα συγχρονίζει στα 9500/910, με 9db SNR margin. Η ταχύτητα download τερμάτισε επίσης στα 980KB/sec και το upload στα 85KB/sec. Εδώ το single socket download τερματίζει τη γραμμή (όπως σε όλα τα ΑΡΥΣ) αλλά υπάρχει το πρόβλημα του packet rate limit όταν το κέντρο είναι μπουκωμένο. Το δίκτυο της altec δε φαίνεται να έχει πρόβλημα να αντέξει το bandwidth (ως τώρα τουλάχιστο) ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε layer7 filtering/shaping. Added value στην altec είναι οι 8 στατικές ips (κάτι που σε άλλους isp κοστίζει επιπλέον). Επίσης η ανταπόκριση στο 13813 είναι πολύ γρήγορη (το πολύ 5 λεπτά). Ουσιαστικά η altec με 15 ευρώ πάγιο ΟΤΕ PSTN και 15 ευρώ μηνιαίο κόστος ADSL (30 σύνολο) ανταγωνίζεται στα ίσια τους εναλλακτικούς που δίνουν τιμές με 29,90, ενώ προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας που δίνει το ΑΡΥΣ και το πάγιο ΟΤΕ.
Το θετικό είναι πως πλέον έχουμε επιλογές στην Πάτρα. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Αν κάποιος έχει βάλει ιδιόκτητο forthnet στην Πάτρα θα με ενδιέφερε ένα αντίστοιχο review της υπηρεσίας.
mp
edit: Διορθώθηκε η τιμή του παγίου PSTN OTE που είναι 15 και όχι 18 ευρώ όπως είχα αρχικά γράψει.
Η Tellas δίνει ταχύτητα 12000/1024 και στη δική μου απόσταση από το κέντρο πετυχαίνει οριακά αυτή ακριβώς την ταχύτητα. Το SNR Margin πέφτει ως τα 5db και αυτό προκαλεί 1-2 disconnects την ημέρα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να κλείδωνε λίγο χαμηλότερα (πχ 10500) ώστε να είναι 100% σταθερό.
Στο tellas zisto packet rate limit και λοιπά φαιδρά που υπάρχουν στο ΑΡΥΣ ADSL δίκτυο δεν υφίστανται. Η ταχύτητα κατεβάσματος φτάνει μέχρι και τα 1270KB/sec ενώ σε upload αγγίζει τα 110KB/sec. Η διαχείριση της "συμφόρησης" γίνεται με per-connection rate limit, που σημαίνει πως σε ένα single socket connection μη περιμένετε να δείτε μεγάλες ταχύτητες. Επίσης ένα μικρό πρόβλημα είναι το σχετικά μεγάλο idle ping (30ms με επόμενο hop). Δεν έχω παρατηρήσει κανενός είδους layer 7 filtering/shaping.
Τα άσχημα έχουν να κάνουν με τα μέχρι στιγμής 3 μακρόχρονα downtimes (μερικές ώρες το καθένα) λόγω προβλημάτων με το BRAS. Επίσης το να βρεις τεχνικό στο 13800 όταν έχεις πρόβλημα ισοδυναμεί περίπου με το να κερδίσεις το jocker.
Η τιμή πλέον έχει πέσει στα 22,90 το μήνα (Tellas Zisto DSL) και περιλαμβάνει φυσικά και την τηλεφωνική γραμμή, χωρίς δωρεάν χρόνο ομιλίας.
Tο altec jetpack megabit με τιμή 69 ευρώ για 5 μήνες και 20 ευρώ από κει και μετά είναι η πιο φτηνή λύση αν η επιλογή σας είναι το ΑΡΥΣ. Δίνει ταχύτητα μέχρι 24mbit (όσο συγχρονίζει το modem). Σε εμένα συγχρονίζει στα 9500/910, με 9db SNR margin. Η ταχύτητα download τερμάτισε επίσης στα 980KB/sec και το upload στα 85KB/sec. Εδώ το single socket download τερματίζει τη γραμμή (όπως σε όλα τα ΑΡΥΣ) αλλά υπάρχει το πρόβλημα του packet rate limit όταν το κέντρο είναι μπουκωμένο. Το δίκτυο της altec δε φαίνεται να έχει πρόβλημα να αντέξει το bandwidth (ως τώρα τουλάχιστο) ενώ δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε layer7 filtering/shaping. Added value στην altec είναι οι 8 στατικές ips (κάτι που σε άλλους isp κοστίζει επιπλέον). Επίσης η ανταπόκριση στο 13813 είναι πολύ γρήγορη (το πολύ 5 λεπτά). Ουσιαστικά η altec με 15 ευρώ πάγιο ΟΤΕ PSTN και 15 ευρώ μηνιαίο κόστος ADSL (30 σύνολο) ανταγωνίζεται στα ίσια τους εναλλακτικούς που δίνουν τιμές με 29,90, ενώ προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας που δίνει το ΑΡΥΣ και το πάγιο ΟΤΕ.
Το θετικό είναι πως πλέον έχουμε επιλογές στην Πάτρα. Κάλιο αργά παρά ποτέ. Αν κάποιος έχει βάλει ιδιόκτητο forthnet στην Πάτρα θα με ενδιέφερε ένα αντίστοιχο review της υπηρεσίας.
mp
edit: Διορθώθηκε η τιμή του παγίου PSTN OTE που είναι 15 και όχι 18 ευρώ όπως είχα αρχικά γράψει.
Έπειτα από λανθασμένη πληροφορία από το Helpdesk της Altec πως το upload τους είναι 265kbps,
προχώρησα σε connx 24mbps
τα στοιχεία της γραμμής είναι
DSL Type: G.992.5 annex B
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1.023 / 20.066
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,0 / 18,5
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 14,0 / 20,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 13,0 / 9,5
Όμως, ποτέ δεν κατεβάζει πάνω από 780KB/s σε one-part
και σε multi-part φτάνει τα 1536KB/s
ενώ για κακή μου τύχη, έχει μπόλικα disconnects,
περίπου 2 την ημέρα.
Το μόντεμ είναι ένα speedtouch585
το οποίο μόνο του συγχρονίζει πότε στα 18, πότε στα 19, πότε στα 20mbps
ενώ παρατηρώ πως όσο πιο χαμηλά συγχρονίσει,
τόσο πιο πολύ κρατάει το uptime χωρίς disconnect.
Με τηλεφωνική επικοινωνία στον ΟΤΕ,
είπαν δεν γίνεται να κατέβει το download
σε ενδιάμεση σκάλα
δίχως να κατέβει και το upload
δλδ μπορώ να επιλέξω μόνο από
S1->1024/256, S2->1024/256, S3->2048/256, S4->4096/256, S5->8192/384.
Τα ping προς http://www.ote.gr
έχουν average 20ms
όμως έχουν και 4% loss (χάνονται πακέτα στις μέρες μας??)
προχώρησα σε connx 24mbps
τα στοιχεία της γραμμής είναι
DSL Type: G.992.5 annex B
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1.023 / 20.066
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,0 / 18,5
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 14,0 / 20,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 13,0 / 9,5
Όμως, ποτέ δεν κατεβάζει πάνω από 780KB/s σε one-part
και σε multi-part φτάνει τα 1536KB/s
ενώ για κακή μου τύχη, έχει μπόλικα disconnects,
περίπου 2 την ημέρα.
Το μόντεμ είναι ένα speedtouch585
το οποίο μόνο του συγχρονίζει πότε στα 18, πότε στα 19, πότε στα 20mbps
ενώ παρατηρώ πως όσο πιο χαμηλά συγχρονίσει,
τόσο πιο πολύ κρατάει το uptime χωρίς disconnect.
Με τηλεφωνική επικοινωνία στον ΟΤΕ,
είπαν δεν γίνεται να κατέβει το download
σε ενδιάμεση σκάλα
δίχως να κατέβει και το upload
δλδ μπορώ να επιλέξω μόνο από
S1->1024/256, S2->1024/256, S3->2048/256, S4->4096/256, S5->8192/384.
Τα ping προς http://www.ote.gr
έχουν average 20ms
όμως έχουν και 4% loss (χάνονται πακέτα στις μέρες μας??)
@GfK: για τα disconnects θα πρέπει να δοκιμάσεις άλλο modem. Εμένα πχ με το modem της Tellas, συγχρόνιζε στα 12000 αλλά έκανε κάθε 5 λεπτά disconnects. Με το planet που έχω εδώ και πολύ καιρό αγοράσει από το μαγαζί του sf1n4k1 (planet rulezzz - thanks sf1n4k1), κάνει 1, το πολύ 2 disconnects τη μέρα. Επίσης θα πρέπει να δεις αν τα φίλτρα σου είναι όλα ok.
Αυτό που σου είπαν στον ΟΤΕ ισχύει, δε μπορούν (για λόγους πολιτικής ή αδυναμίας του DSLAM, δε ξέρω αλλά φαντάζομαι το πρώτο) να σε "κλειδώσουν" σε άλλη ταχύτητα. Εγώ είχα πρόβλημα με μία 24αρα που θα μπορούσε να συγχρονίσει στα 6 και να έχω το παραπάνω upload αλλά δε το κάνουν στον ΟΤΕ. Σε άλλα δίκτυα (όχι ΑΡΥΣ) ξέρω πως γίνεται.
Καλά, ποιος από την altec σου είπε για upload 256!!!!
mp
edit: Αν το modem σου υποστηρίζει τον έλεγχο του SNR margin, μπορείς να παίξεις λίγο με τις τιμές ώστε να πετύχεις χαμηλότερο rate αλλά πιο σταθερό. Εγώ παίζοντας με τη ρύθμιση του SNR σε ένα Broadcom ADSL modem, κατάφερα η Altec να συγχρονίζει πλέον στα 12900 αντί για 9500, με SNR margin στα 6db (αντί για 9 που ήταν πριν).
Αυτό που σου είπαν στον ΟΤΕ ισχύει, δε μπορούν (για λόγους πολιτικής ή αδυναμίας του DSLAM, δε ξέρω αλλά φαντάζομαι το πρώτο) να σε "κλειδώσουν" σε άλλη ταχύτητα. Εγώ είχα πρόβλημα με μία 24αρα που θα μπορούσε να συγχρονίσει στα 6 και να έχω το παραπάνω upload αλλά δε το κάνουν στον ΟΤΕ. Σε άλλα δίκτυα (όχι ΑΡΥΣ) ξέρω πως γίνεται.
Καλά, ποιος από την altec σου είπε για upload 256!!!!
mp
edit: Αν το modem σου υποστηρίζει τον έλεγχο του SNR margin, μπορείς να παίξεις λίγο με τις τιμές ώστε να πετύχεις χαμηλότερο rate αλλά πιο σταθερό. Εγώ παίζοντας με τη ρύθμιση του SNR σε ένα Broadcom ADSL modem, κατάφερα η Altec να συγχρονίζει πλέον στα 12900 αντί για 9500, με SNR margin στα 6db (αντί για 9 που ήταν πριν).
Θανάση, τι provider; Γιατί αν είναι ΟΤΕ, αυτό ακριβώς ήθελα να κάνω και στη δουλειά που δεν πάει πάνω από 6, αλλά με γύρισαν 4096/256. Δε με πειράζει να έχω 6 down, αρκεί να έχω και το μεγάλο up. Για δώσε info please.sf1n4k1 wrote:Και εγώ με το planetaki είμαι..δες χάλια..η γραμμή μου είναι ότι να ναι απλά..τουλάχιστον το upload που μ ενδιαφέρει παίζει οκ..απο disconnects 1-2 η και καθόλου.
Downstream Upstream
SNR Margin : 10.5 10.0 db
Line Attenuation : 24.5 13.0 db
Data Rate : 4928 864 kbps
mp
Να προσθέσω κατι για την Tellas.
Σε adsl2, adsl2+ modulations η Tellas σε κλειδώνει σε Interleave , το οποίο εχει σαν αποτέλεσμα διπλάσια ping αποτι σε fastpath.....
Τυχαια ανακάλυψα οτι σε G.dmt modulation, κλειδωνει σε fastpath με 24ms ping με otenet αποτι 48 που ειχα πριν.
Αν σε g.dmt κλειδώνετε πάλι σε 12000/1024 , αφήστε το ετσι κατα την γνώμη μου.
Σε adsl2, adsl2+ modulations η Tellas σε κλειδώνει σε Interleave , το οποίο εχει σαν αποτέλεσμα διπλάσια ping αποτι σε fastpath.....
Τυχαια ανακάλυψα οτι σε G.dmt modulation, κλειδωνει σε fastpath με 24ms ping με otenet αποτι 48 που ειχα πριν.
- korkakak
- AMD Athlon
- PWMN Wind Node ID: 87
supernova +++++supernova wrote:Να προσθέσω κατι για την Tellas.

Voilà! In view, a humble vaudevillian veteran, cast vicariously as both victim and villain by the vicissitudes of Fate. This visage, no mere veneer of vanity, is a vestige of the vox populi, now vacant, vanished. However, this valorous visitation of a by-gone vexation, stands vivified and has vowed to vanquish these venal and virulent vermin van-guarding vice and vouchsafing the violently vicious and voracious violation of volition.
ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ! ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΟ wiki
my blog
ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ! ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕ ΤΟ wiki

G.dmt = ADSL1, άρα μέχρι 8Mbit. Αποκλείεται να κλειδώσει στα 12. Αυτό είναι κάτι που χρησιμοποιούσαν πολλοί όταν η Tellas έδινε 4Mbit. Τώρα που δίνει 12 δεν είναι επιλογή. Μίλησα με τεχνικούς της Tellas και μου είπαν πως κατά περίπτωση (πχ αν έχεις υψηλό SNR margin) μπορούν να σου το γυρίσουν σε fast path. Το default είναι interleaved για να αποφεύγονται τα disconnects σε χαμηλό SNR margin.supernova wrote:Να προσθέσω κατι για την Tellas.
mp
Όντως, διόρθωση, G.DMT είναι μέχρι 12 down/ 1,3 up http://en.wikipedia.org/wiki/G.DMT
Αυτό που με μπερδεύει είναι πως το router σου γράφει Attainable Rate 13128, το οποίο σύμφωνα με το παραπάνω δε θα έπρεπε να ισχύει.
Τι τσιπάκι ADSL έχει αυτό το Sweex;
mp
edit: Στη σελίδα του wikipedia το ένα γράφημα έχει το G.DMT μέχρι τα 12 και το άλλο μέχρι τα 8. Έχω μπερδευτεί λίγο.
Αυτό που με μπερδεύει είναι πως το router σου γράφει Attainable Rate 13128, το οποίο σύμφωνα με το παραπάνω δε θα έπρεπε να ισχύει.
Τι τσιπάκι ADSL έχει αυτό το Sweex;
mp
edit: Στη σελίδα του wikipedia το ένα γράφημα έχει το G.DMT μέχρι τα 12 και το άλλο μέχρι τα 8. Έχω μπερδευτεί λίγο.
στο τεχνικο τμημα δεν ηξεραν καν τι ειναι το interleaved και fastpath και αφου προσπαθησα να τους εξηγησω μου απαντησαν οτι σημερα γινονται καποιες αναβαθμισεις στο δικτυο και αν δεν ειμαι παλι σε μερικες μερες ευχαριστημενος απο τα pings να τους παρω παλι τηλεφωνο!! 35λεπτα στην αναμονη για να ακουσω αυτο!!